MonaNéne süteménye-édes

Görögdinnye süti- sütés nélkül



20 dkg darált keksz
12 dkg margarin
12 dkg  cukor
1 piros ételszinezék
1/4 rumaroma
víz
A zöld tésztához:
30 dkg darált keksz
12,5 dkg margarin
12 dkg  cukor
1 zöld ételszinezék
1/4 rum aroma
víz
A magokhoz:
ét tortadara
Elkészítés:
Mindkét tésztát összegyúrjuk. 5-5 egyenlő részre osztjuk.
A pirosakat gombóccá formáljuk, a zöldet a tenyerünkben ellapogatjuk. A közepébe helyezünk egy ipros gombócot, és a zöldet köré borítjuk. Eligazítjuk a kezünkkel, hogy mindenhol beborítsa a zöld tészta. Egy tálra helyezzük őket, és egy éjszakát pihentetjuk a hűtőben. A hűtőböl kivéve a gombócokat 8 cikre vágjuk, a cikkek piros részébe fekete tortadarát nyomkodunk, ez lesz a dinnyemag.

Darálós keksz-húsdaráló nélkül
Hozzávalók:
22 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 db nagy tojás, 1 csomag vaniliáscukor, 30 dkg liszt(inkább rétes), 1/2 teáskanál sütőpor, 
csipeetnyi só, fél citrom reszelt héja
A margarint habosra keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a többi alapanyagok,végül csillagcsöves nyomózsákba töltve, sütőpapírral bélelt lemezre nyomkodunk tetszés szerint karikákat, vagy rudakat...
Ha kakaósat is szeretnénk, akkor cukormentes kakaópot keverünk a tészta felébe, illetve kókuszreszelékkel is megbolondíthatjuk.
Sütés: 180 fokon, aranysárgára.
a kisült karikákat márthatjuk olvasztott csokoládéba is.




Florentin szelet
Hozzávalók kb. 75 darabhoz:
Az omlós tésztához:300 g finomliszt, 1 kk. sütőpor, 1 csipet só, 180 g vaj/margarin, 90 g porcukor, 1 tojás,
1 tasak (10 g) vaníliás cukor,

A kenéshez és a díszítéshez:
100 g cukrozott cseresznye, citrom- és narancshéj vegyesen vagy tropical mix( gyümölcskoktél), 1,25 dl tejszín, 50 g méz, 50 g vaj/margarin, 150 g porcukor, 150 g mandulaforgács, 200 g tortabevonó étcsokoládé.
A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval, beledolgozzuk-morzsoljuk az apróra felkockázott vajat/margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a tojást és a vaníliás cukrot, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben fél órán át pihentetjük. 2 Közben a cukrozott gyümölcsöket apróra vagdaljuk. A tejszínt, a mézet, a vajat/margarint és a cukrot összeforraljuk. Belekeverjük a mandulát és a kandírozott gyümölcsöket (A), hagyjuk kihűlni. 180 °C-ra előmelegítjük a sütőt. Sütőpapírból kivágunk egy sütőlap nagyságú lapot (30x40 cm). Ráhelyezzük a tésztát, betakarjuk egy másik sütőpapírlappal, és kinyújtjuk. A sütőpapírral együtt körbeszabjuk, majd ráhúzzuk a sütőlapra/tepsire (B), a felső sütőpapírlapot lehántjuk, eltávolítjuk (C). Egyenletesen elkenjük rajta a masszát (D), és középső bordamagasságon 30-35 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni. Deszkára csúsztatjuk, körbevágjuk, és vonalzó segítségével azonos nagyságú, kb. 2x5 cm-es szeletkékre szabjuk (E). Meleg vízfürdőben felolvasztjuk a csokoládét. l-l cm mélységben belemártogatjuk a szeletkék mindkét végét (F), és rácsra-rostra rakosgatva hagyjuk megszáradni.





Túrórudi szelet



A tésztához: 8 dkg vaj, 2 egész tojás, 15 dkg cukor, 
25 dkg liszt, 1 kk szalalkáli
A töltelékhez: 50 dkg túró, 25 dkg margarin, ,25 dkg cukor
reszelt citromhéj, 
A tészta alapanyagait összegyúrjuk, majd kétfelé osztjuk.Kinyújtjuk, és zsírozott tepsi hátán kisütjük. (A tepsi mérete 26 x 36 cm, a sütési hő pedig 170 fok/ légkeverés.)
A töltelék alapanyagait összekeverjük, majd a kisütött két tésztalap közé töltjük.
A csokimázhoz a porcukrot és a kakaóport összekeverjük, majd teszünk bele 6 evőkanál forró vízet, és végül a vajat. Jól összedolgozzuk és a süti tetejét bevonjuk vele.
Fontos, hogy a sütit csak másnap szabad szeletelni, mert a tésztának meg kell puhulnia.




Almáskrémes

Egy közepes lertepsit kibélelünk alufóliával. Kb 1 kiló almát (nem szoktam mérni ) meghámozva cikkekre vágva beleterítünk. 8 tojásból szokásos módon piskótát keverünk és felét az almára terítjük. Másik felébe belekeverünk egy púpos kanál kakaót, ezt is rásimítjuk és 170 fokon 40 percig (tűpróbáig ) sütjük. Akkor borítjuk ki a tepsiből amikor már teljesen elhűlt. Egy vaníliapudingot 3 dl tejjel és 2 kanál cukorral sűrű krémmé főzzük, míg hűl kikavarunk 40 dk margarint 20 dk cukorral és 1 cs: vaníliával, hozzáadjuk kihűlt pudingot és jól kihabosítjuk. Rá kenjük az almára, és megszórjuk reszelt csokival.



Egyszerű kókuszkocka

Tészta:40 dkg liszt, 3 ek méz,  8 dkg vaj, 20 dkg cukor, 2 tojás, 3dl tej, 1 kk sütőpor, 1 kk  szódabikarbóna, 1 cs vaníliás cukor.

Máz:25 dkg vaj, 3 ek kakaó, 8 ek tej, kupica rum
Hempergetéshez:
kókuszreszelék.

A vajat habosra keverem a cukorral, hozzákeverem a tojást, mézet és a tejet. Lisztet elkeverem a sütőporral, vaníliával, hozzáöntöm a vajas-tejes masszát. Simára dolgozom, géppel gyorsan megvan.
23*35 sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm. 180 fokos előmelegített sütőbe tolom, 25-30 perc alatt megsül. A mázhoz a tejet simára keverem a kakaóval,felteszem a tűzre,beledobom a vajat.Elolvad a vaj lehúzom a tűzről, rummal ízesítem. A kihűlt felkockázott sütit belemártom a kakaós tejbe, megforgatom a kókuszba

Jaffa szelet


















Beigli

Hozzávalók:

Tészta: 1,5 dl tejföl, 20 g élesztõ, 1 tojás, 50 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, porcukor, csipet só


A tejfölt langyosra melegítjük, beletesszük a tojást, elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztõt. 50 dkg lisztben elmorzsolunk 25 dkg vajat/margarint, megszórjuk a tetejét 5 dkg porcukorral, 1 csipet sóval, majd hozzáadjuk az élesztõs tejfölt
és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belõle, fóliába csomagoljuk, és másnapig a hûtõszekrénybe rakjuk.

A cipókat lazán átgyúrjuk, egymást követõen lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Megkenjük a lapot tojásfehérjével,
elsimítjuk a töltelék felét, szabadon hagyva a hosszabbik felénél 2-3 cm széles sávot. Megszórjuk mazsolával. A rövidebb oldalakon behajtunk 2-3 cm-es csíkot, majd feltekerjük. Sütõpapírral bélelt sütõlapra
tesszük. Ugyanígy járunk el a másik 5 cipóval is. Megkenjük a tetejüket
tojássárgájával, és fél óráig pihentetjük (vagy egy kicsit tovább, ha addig a tojássárgája nem szikkadt volna meg). Akkor finoman megkenjük
tojásfehérjével, és újabb 1/2-3/4 órát pihentetjük. A tekercsek tetejét-oldalát sûrûn megszúrkáljuk, hogy ne repedjen szét.
Elõmelegített sütõben sütjük kb 40 percet. Az elsõ 20 percben nem szabad az ajtót kinyitni. Tepsiben hagyjuk kihûlni. Jól tûri a mélyhûtést is.

A töltelékeket megtalálhatod a "töltelékek" menüpontban.


Mézes-krémes

Hozzávalók:

A tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 6 dkg vaj, 2 evőkanál méz, 1 kávéskanál , szódabikarbona, 2 tojás, 4 evőkanál tejföl, 
A töltelékhez: 25 dkg porcukor, 20 dkg margarin6 dl tej, 5 csapott evőkanál búzadara,
baracklekvár /vagy egyéb/, 1 tábla tortabevonó

A tészta hozzávalóit összegyúrom, és 30 percig pihentetem. A tésztát 4 részre osztom, majd 4 lapot nyújtok belőle. Tepsi hátán, 165 fokon kb. 12-15 perc alatt megsütöm. 
A töltelékhez a darát megfőzöm a tejjel, hagyom kihűlni. A margarint elkeverem a porcukorral, majd a kihűlt darával. Az első lapot behelyezem a tepsibe, és a töltelék felét ráöntöm, elkenem. Ráhelyezem a 2. lapot, megkenem lekvárral. A 3. lapot ráteszem, megkenem a maradék krémmel. Erre teszem a 4. lapot, és a tetejére tortabevonót olvasztok. Másnapig pihen a hűtőben, majd tetszés szerint felvágom.



Őszibarack süti

Hozzávalók 4 főre
  • A tésztához:  75 dkg sima liszt, 25 dkg margarin, 30 dkg porcukor, fél csomag sütőpor, kb. 2 dl tej, 2 egész tojás, 
  • 1 vaníliás cukor
  • Töltelékhez: 2 dl tej, 20 dkg cukor, 15 dkg darált dió, 2 ek kakaó, 10 dkg vaj, a megsült barackok kikapart, összemorzsolt közepe, 1 dl rum
  • Mázhoz: 2 vérnarancsaroma 
  • Beforgatáshoz: kristálycukor
    • A lisztet tálba tesszük. Belekeverjük a porcukrot és a sütőport. A margarinnal, tojással és annyi tejjel, amit felvesz, tésztát gyúrunk. A tésztánk ne legyen túl kemény.
    • Zsírozott sütőlemezre diónyi gombócokat formázunk és közepesen meleg sütőben világosra sütjük.
    • Amíg a következő tepsi tésztánk sül, addig a fél barackok közepét melegen kivájjuk. Vigyázzunk, mert könnyen törik! A kikapart tésztát gyorsan morzsoljuk össze.
    • Ha az összes fél barack kisült, elkészítjük a tölteléket.
    • A tejet a cukorral felforraljuk, és belefőzzük a diót. Levesszük a tűzről és belekeverjük a tésztamorzsalékot, kakaót, vajat. Ízlés szerint rummal ízesítjük.
    • Ha kihűlt a töltelék, megtöltjük a fél barackokat.
    • Kettesével egymáshoz ragasztjuk.
    • Megkenjük vérnarancs aromával, és rögtön kristálycukorba forgatjuk.
    • Minden barackot "Puszpáng" levélkével megtűzünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése