Bio- desszertek

Almás zabpehelysüti


Hozzávalók: 
2,5 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt, 2 csésze zabpehely, 1 csésze méz (ha kicsit megmikrózod kimérés után, akkor folyósabb lesz és nem marad a fele a pohár falán), 1-1 evőkanál sütőpor és szódabikarbóna, 15 dkg olvasztott margarin, 4 tojás, 1 evőkanál őrölt fahéj, 5-6 normál méretű alma, 2 kicsi tejföl.


Kavarós süti, csak össze kell borogatni a hozzávalókat. Az almákat megtisztítjuk és lereszeljük nagy lyukú reszelőn. Újabban én azért szoktam meghámozni, hogy könnyebb legyen a reszelés, minekután kevesebb ujjamat metélem be a tésztába. A lisztet, a zabpelyhet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat összekeverjük. A mézet a tojásokkal géppel kikeverjük, hozzáöntjük az olvasztott margarint és a tejfölt, majd a reszelt almát. Utána gyors mozdulatokkal beleforgatjuk a lisztes egyveleget.
Sütőpapírral bélelt tepsiben elegyengetjük a masszát, és 180 fokos előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük.


Meggyes zabpehelysüti


Hozzávalók (1 pohár = 250 ml): 1,5 pohár liszt, 2ml szódabikarbóna,2pohár zabpehely, 1pohár barnacukor,1pohár margarin, 1csomag vaníliáscukor,60dkgmeggy,4evőkanál keményítő, 2teáskanál őrölt fahéj,2 evőkanál mandulalikőr, 150gcukor,2 evőkanál citromlé.


A meggyet saját levében a cukorral, a citromlével, a fahéjjal feltesszük főni, mikor forr, vízzel elkevert keményítővel besűrítjük (sűrű szószt készítsünk), majd a tűzről levéve ízesítsük likőrrel.
A tészta alapanyagait egy nagy tálba tesszük és összedolgozzuk, forgácshoz hasonló tésztát fogunk kapni.
Kivajazott és lisztezett közepes tepsibe tesszük a tészta 2/3-át, kézzel egy kicsit lenyomjuk. Erre öntjük a meggyszószt, majd a tészta másik felét is rászórjuk. 170 fokon 20-25 percig sütjük.



Mákos Zabgolyó



Hozzávalók: 10 dkg őrölt zabpehely, 20 dkg darált mák, 10 dkg mazsola, kevés méz esetleg vanília, 1 citrom reszelt héja, kókuszreszelék
Ha száraz lenne a masszánk gyümölcslekvárral lazíthatjuk, esetleg rizstejjel (vagy más gabonaféle tej).
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd golyócskákat készítünk, végül kókuszreszelékben meghempergetjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése