Amit a bio ételekről tudni lehet


A Bio ételek:
Bio ételek azok az állati vagy növényi eredetű élelmiszerek, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő, és minősítettek.
Az ökológiai gazdálkodásban termő növények semmilyen vegyszeres kezelést nem kapnak, a kártevők elleni védelemben a természetes ellenségeket használják, vagy kézi munkával irtanak gyomot. Vetésforgónak megfelelően kell gazdálkodni, a talaj termőképességének megőrzése érdekében.
Műtrágya használata tilos, csak olyan állatok trágyájával lehet gazdagítani a táptalajt, melyek szintén vegyszermentes takarmányon élnek.

A biogazdálkodásban nevelt fiatal állat természetes tejjel táplálkozik. Amikor az időjárás engedi, legelőn kell tartani. Baromfit tilos ketrecben tartani szabad kifutót kell neki biztosítani. Génmódosított takarmányt tilos az állatoknak adni. Betegségek esetén homeopátiás módszerekkel gyógyítják őket, illetve a prevencióra törekszenek. A gazdák semmilyen hormont vagy hormontartalmú készítményt nem alkalmazhatnak. Az állatokat kímélni kell a stressztől.

Számos kutatást végeztek arra vonatkozóan, hogy a bio ételek egészségesebbek-e az ipari körülmények között előállított termékeknél. Valamennyi kutatás azt eredményezte, hogy a bioélelmiszerek egészségesebbek, táplálóbbak ipari társaiknál. A biotojás több karotionidot tartalmaz, a bioszarvasmarha illetve juh húsában háromszoros mennyiségű konjugált linolsav van, az omega-3 zsírsav koncentrációja négyszeres. A bionövények átlagos ásványianyag koncentrációja kétszerese a vegyszeresen kezelt társainak. A biotej 50 százalékkal több E-vitamint, és 75 százalékkal több béta-karotint tartalmaz. A bio ételek nem sugárkezeltek és semmilyen génmódosított anyagot nem tartalmaznak.

A bio ételek ízletesebbek, és termesztésükkel nemcsak az emberek egészségét tartják a gazdák szem előtt de Földünk, környezetünk védelmét is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése